Érdekességek az argánolajról

1) Az argánolajat egészséges megenni is.

Az argánolajról már több kutató kijelentette, hogy igen egészséges a fogyasztása. Ezt jól igazolja az a tény is, hogy Marokkóban ezt a diós ízű olajat gyakran használják fűszerként, ételek ízesítésére, illetve a fogások lazításához is, például a tésztákban vagy a kuszkuszban.

2) Ettől még nem kell megenned a hajolajad!

Az argánolaj csak akkor fogyasztható, ha tiszta és extra szűz formában szerezzük be. Tehát ha hajolajként van forgalmazva, akkor azt inkább ne fogyasszuk. Keressük az organikus, 100 %-os tisztaságú változatokat, amelyek egyenesen Marokkóból érkeztek a boltok polcaira.

argan-haj

3) Hihetetlenül ritka.

Nemcsak az a gond az argánolajjal, hogy csak egy nagyon kis területen növekszik a marokkói sivatagban, hanem az is, hogy az argánfa csak 30-50 éves kor között hozza első gyümölcseit, így meglehetősen sokat kell várni, amíg egy fából argánolajat lehet kinyerni. Ráadásul egy fa gyümölcseiből naponta alig egy liternyit lehet kinyerni ebből az értékes olajból, így nem csoda, hogy meglehetősen ritka anyagról van szó.

Az argánfa (Argania Spinosa) egy tökéletesen zöld környezetben növekszik, hatékonyan képes túlélni a hőséget, a szárazságot és jól viseli azt is, ha rossz talajba ültetik, így nem véletlen, hogy az élet fájának nevezik. Az argánfa eddig kevéssé volt ismert Marokkó határain kívül, és voltak Marokkónak is olyan részei, ahol még nem is hallottak róla, mivel az egész világon csak Marokkó dél-nyugati része az, ahol képes az argánolaj növekedni. Ez nagyjából az Essaouira és Agadi közötti terület, amely körülbelül 7-800.000 hektárnyi részt jelent. Az argánfából ezen a kis részen több, mint 21 millió található, pontosan azért, mert ma már komoly értékes van a kereskedelemben, de korábban is létfontosságú szerepük volt a táplálékláncban, bár ennek ellenére számuk folyamatosan csökken.

Az argánfa tüskés és körülbelül 8-10 méteres magasságig nő meg. A főutak mentén találkozunk vele, hasonlóan, mint az olívával, és szintén nem igényel különösen gondoskodást ahhoz, hogy teremjen. Az argánfa törzse csavart és göcsörtös, ami miatt gyakran másznak fel rá a kecskék, akik a fa leveleivel és gyümölcseivel táplálkoznak. Az argánfa gyümölcse zöld, húsos külseje van, mint egy olajbogyónak, de annál kerekebb és nagyobb is. Belül is található egy rendkívül kemény héj, amiben egy mandula alakú mag, melyből tulajdonképpen magát az argánolajat nyerik ki. Amikor a kecske megeszi a gyümölcsöt, akkor csak a húsos részét fogyasztja el, később pedig az asszonyok összegyűjtik megmaradt magokat, hogy ebből nyerjék ki az értékes argánolajat.

Az argánolajat még ma is hagyományos módszerekkel állítják elő, többnyire egy hosszadalmas folyamat keretében. A nők szétrepesztik a gyümölcsöt, hogy eltávolítsák a magokat, amelyekből az olaj készül és egyetlen liter olajat körülbelül 20 óra sajtolással nyernek ki. Az argánolaj kissé sötétebb, mint az olívaolaj és van egy enyhe vöröses árnyalata is.

4) Kézzel dolgozzák fel

Az argánolaj elkészítésében az afrikai nők vesznek részt, viszonylag elfogadható fizetést kapnak és a rugalmas időbeosztás lehetővé teszi számukra, hogy foglalkozhassanak a családjaikkal is. A folyékony arany tehát a nők keze munkája által jut el Európába is.

5) Mit mondanak az orvosok: egészséges vagy csak "hypeolva" van?

Dr. Joshua Zeichner a Mount Sinai Medical Center igazgatója kimondta, hogy az argánolaj igen hasznos kezelést nyújt a hajnak és a bőrnek, így a legtöbb belőle készült szépségápolási terméket biztonsággal lehet használni. És bizonyára nagyon fogod szeretni a belőle készült egészségügyi és szépségápolási termékeket.

6) az argánolaj jó a hajamra?

Ha kiszáradtak a fürtjeid, akkor az argánolaj kiválóan alkalmas a megviselt, töredezett hajra. Az argánolaj javítani fogja a hajunk erejét és a hajszálak állapotát, mivel az argánolaj hatékony keverékét tartalmazza az E-vitaminnak és az omega-3 zsírsavaknak.

Argánolaj vásárlás

MM Gold Argán olaj 50ml100% Argánolaj

MM Gold Argán olaj 50ml 100% Argánolaj

Tápláló kincs a bőrnek a marokkói argánolaj. Éppen csak kevés kell belőle mind krémekbe mind hajápolóba; hajvégekre is szuper pakolás készíthető vele.

Ár: 3145 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!